Födelsedagar är mycket viktiga för yngre barn. Barn har ofta storslagna idéer om hur sitt barnkalas ska se ut. Men under rådande omständigheter är det inte möjligt att arrangera barnkalas som vanligt. I den här artikeln ger vi tips på hur ett barnkalas kan organiseras i dessa coronatider.

Många barn önskar sig ett stort barnkalas för alla sina vänner. Föräldrar vill givetvis tillmötesgå det önskemålet. Barnen är värda ett bra firande och självklart ska inte någon av barnets vänner uteslutas från barnkalaset. Men med hänsyn till rådande situation måste den som arrangerar ett barnkalas iaktta betydande försiktighet för att inte bidra till smittspridning. Det finns dock goda möjligheter att ordna ett fint och stort barnkalas utan att bidra till smittspridning. Lösningen behöver inte vara att ställa in, lösningen kan vara att ställa om. Det går lika bra att bjuda in till ett födelsedagskalas utomhus med lek och en fin tårta, som om kalaset hade genomförts inomhus.

Ordna ett barnkalas utomhus

En förutsättning för att kunna ordna ett barnkalas i coronatider är att kalaset kan genomföras utomhus. Den som har tillgång till en trädgård kan med fördel ställa upp grillar och ordna ett barnkalas där barnen kan äta och leka utomhus. Barn brukar uppskatta korvgrillning och att det dukas upp ett ordentligt efterrättsbord med godis och sötsaker som födelsedagsbarnet har önskat.

Det går också att sätta upp en fiskdamm utomhus, vilket exempelvis kan göras med en presenning. Barn har egentligen inga problem med att leka i kyla, se bara till att barnen är varmt klädda och att barnkalaset inte pågår mer i än någon timme.

Säkerställ att hämtning och lämning av barn sker utomhus

Folkhälsomyndigheten har flertalet gånger konstaterat att barn inte sprider smitta i någon större utsträckning. Det är med bakgrund av det som förskolorna har kunnat hålla öppet. Det som däremot kan bli ett problem är om barnkalaset leder till att föräldrar träffas och utsätter varandra för smittspridning. Den som arrangerar ett barnkalas i dessa tider bör därför säkerställa att föräldrarna hämtar sina barn utomhus, utan att komma i kontakt med varandra. Arrangerande förälder bör därför lämna över varje barn till sin hämtande förälder utomhus, när kalaset är slut.