Att överraska någon man känner väl kan vara något av en utmaning. Kompisen i fråga känner ju dig lika väl, och kanske har det gått stå i presentköpen på sistone? Nu när restriktionerna med anledning av corona-pandemin lättas alltmer är det dags för upplevelsepresenter som resor. Och vill du verkligen överraska din kompis finns kanske inget bättre alternativ än Sundsvall!

Sundsvall är verkligen överraskningarnas stad. Inte nog med att din kompis troligtvis inte förväntar sig en resa till just Sundsvall som present, själva staden kommer att fortsätta överraska och överträffa förväntningarna när ni väl kommer dit. Den medelpadska kuststaden erbjuder både naturliv och stadspuls. Stadens storlek ger goda möjligheter till att bo bekvämt och samtidigt ha nära till skog och mark. Att boka hotell Sundsvall är en god idé för den som vill ta del av den storslagna naturen – för att sedan ta en varm dusch innan ni ger er ut i Sundsvalls digra stadsliv.

Naturliv i Sundsvall

I Arkitektupprorets omröstning om Sveriges vackraste stad hamnade Sundsvall på topp tre i gott sällskap av Stockholm och Visby. Gemensamt för städerna är närheten till vatten, och Sundsvalls läge vid Östersjön ger möjlighet till allehanda vattenaktiviteter. Hur ser ert marina drömfirande ut? Är det sol och bad vid strand, fiske eller snabba turer på vattenskoter? I Sundsvall kan ni göra allt det och mer därtill.

För er som vill hoppa på den stora vandringstrend som sköljt över Sverige det senaste året, finns den vackra S:t Olavsleden att tillgå. Världens nordligaste pilgrimsled tar sin början i Selånger i Sundsvall och erbjuder varierat underlag: skogsstig, grusväg och asfalt. Efter ett rejält firande i Sundsvalls city kanske ni blir sugna på att rensa tankarna. Har ni mycket att tänka på kan S:t Olavsleden ta er så långt som till Trondheim i Norge, 580 kilometer bort. Men det går naturligtvis bra att hålla sig i Sundsvalls-området också.

Uppskattar ni naturupplevelser av mer städad karaktär är Torgnys inspirationsträdgårdar i Söråker ett hett tips. Här bjuds guidningar under hela sommaren, både drop-in och för bokade grupper. Kanske en inspirationsträdgård blir ytterligare en överraskning för din vän? Även om vederbörande ännu inte hittat sitt trädgårdsintresse kanske något börjar spira vid ett besök i Söråker?

Sundsvalls kultur och stadsliv

För er som är ute efter mer kulturella upplevelser ska ett besök i Svartvik skrivas upp på aktivitetslistan för resan. Här hittar ni sex olika konstnärer och hantverkare som alla verkar i vackra gamla byggnader med kulturhistorisk prägel. På sommarprogrammet finns öppna ateljéer och workshops, perfekta aktiviteter för firande vänner.

Shopping är ett självklart inslag på resa för många, men inte vill man gå till samma kedjebutiker som hemma? I Sundsvall finns ett antal unika pärlor att botanisera i:

  • Kaisa-Marjas presentbutik
  • Made in Medelpad
  • Kent Watch Jewellrey
  • Ido te & Kafferosteri
  • Norra Gaveln
  • Smakrummet

Och självklart ska ni ut och fira ordentligt till sent in på natten, så fort krogarna får ha öppet på ordinarie tider igen efter pandemin! Sundsvall har ett digert utbud restauranger i alla prisklasser. Särskilt rekommenderas Udda Tapas Bar, En Liten Krog och Restaurang RÅ. Boka gärna bord i förväg, Sundsvallsborna är aktiva deltagare i nöjeslivet och frekventerar sina restauranger både på helger och i veckorna. Här görs skäl för kommunens slogan: ”Sundsvall – Norrlands huvudstad”.