Alla blir vi då och då inbjudna till ställen och tillställningar då en present krävs. Det kan vara födelsedagar, bröllop, konfirmationer med mera och då vill man inte komma tomhänt. Personen som har bjudit in firar ofta att något stort har hänt och så länge de inte utsagt att presenter vill de inte ha, då är det ren vett och etikett att ha med sig en gåva. Men det är långt ifrån lätt alla gånger att veta vad man ska ge bort.

Varje år köper svenskar presenter för ungefär 49 miljarder kronor. Hur det är möjligt, trots att vi många gånger har svårt att ens komma på vad vi ska ge bort, är ett mysterium. På dn.se har man skrivit om detta:

49 miljarder kronor – så mycket lägger vi på presenter varje år, det visar en färsk undersökning från Nordea. Men när hushållen ombetts uppskatta hur mycket pengar som går till presenter är svaret 27 miljarder per år – en rejäl underskattning, med andra ord.

– Det är tydligt att vi tror oss handla presenter för ett visst belopp när vi i själva verket handlar för mycket mer, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.(Läs hela artikeln här).

Man önskar ibland att det fanns som en manual över bra presenter att ge till vem som helst, och som dessutom inte är alltför dyra. Vi tror att vi har lite koll i alla fall. Så låt oss ge tips på några presenter som alltid är uppskattade, oavsett vem det är som har bjudit in (i princip)!

  • Att ge bort ett minne är nog det finaste som man kan ge någon. Särskilt om man är goda vänner, familj eller rent av livskamrater då man i de situationerna har gått igenom mycket tillsammans och har massor av bilder som man älskar, men aldrig plockar fram. Så samla ihop det allra bästa gänget av bilder din vän eller liknande skulle uppskatta och beställ en fotobok på japanphoto.se! Det finns i princip ingen som älskar att plocka fram en fotobok med härliga bilder från en tidigare resa med de allra bästa vännerna eller något liknande.
  • Ett presentkort kan kännas opersonligt, men det beror helt på vart man väljer att köpa det och vilken anledning. Kanske vet du med dig sedan tidigare att din vän vill ha en speciell, men lite för dyr, väska? Ett presentkort underlättar alltid för stora summor! Skriv ett fint meddelande på baksidan av kuvertet det ligger i och det blir genast mycket finare. Även om det handlar om bidrag till en speciell gåva eller att du bara vill att presentmottagaren ska få skämma bort sig på spa eller med nya kläder.
  • Upplevelser i alla dess former är något som alla tycker är roligt, det blir som att skapa nya minnen inför en ny fotobok! Dessutom kan man bestämma själv hur mycket man vill att det ska kosta, allt från ett par hundra till flera tusen. På så vis är det lätt att reglera efter hur fin tillställningen är och hur nära man är med den som ska ta emot gåvan.