När man ska gå på fest är klädseln en viktig del i det hela. Har festen en klädkod brukar det inte vara några problem att hitta den rätta utstyrseln. Är det istället maskerad som gäller kan man köpa, hyra eller göra egna kläder.

10719952-friends-in-masquerade-masks-drinking-champagne

Ska man nämna en fest där det är mycket fokus på klädseln och det finns strikta klädkoder är det Nobelfesten. Förra årets Nobelfest hölls för bara en månad sedan och i de flesta medier kan man läsa om hur de olika gästerna kom klädda. Bland annat i Dagens Nyheter kan man se de vackra klänningarna och de snygga kostymerna. Man kan även läsa om att till exempel kronprinsessan klädde sig fel enligt etikettexperter. Hon bar nämligen serafimerordens band på bar hud. Eftersom prinsessan bar en axelbandslös klänning hamnade det breda ljusblå sidenbandet utanför klänningen och på hennes bara hud, vilket man enligt etikettens alla regler ska undvika.

Klädkoden finns för att hjälpa gästen

Det kan låta lite jobbigt att gå på en fest där det finns strikt klädkod men faktum är att klädkoden finns där för att underlätta för gästerna. Genom klädkoden vet gästerna exakt vad de ska ha på sig och slipper oroa sig för att komma underklädda eller överklädda. När man ska ha fest kan det därför vara bra att skriva ner vilken klädkod som gäller på inbjudningskortet. Ett smart tips kan vara att anordna en maskerad istället eller en fest med ett speciellt tema så att gästerna kan klä sig efter det. Då kan gästerna köpa roliga kostymer på till exempel partykungen.

Hitta utklädnaden i garderoben eller hyr den 4089637-girls-in-carnival-costumes

Blir man bjuden på en maskerad eller fest med tema, blir ofta själva kläddelen väldigt kul. Vill man spara in på pengarna vad gäller kostymen, går det faktiskt att använda sin fantasi och rota djup i sin egen garderob. Ska man till exempel gå på en fest med ett allmänt maskeradtema är ett säkert kort att gå som hippie. Ofta hittar man något som passar i den egna garderoben. I stort sett alla kläder kan göras om till mer bohemiska. Klipp sönder jeansen, skapa peacemärken med hjälp av tuschpennor och fläta håret, tipsar SN. Här kommer några andra tips till speciella teman:

  • 40-tal – Låna en skjorta eller blus av föräldrarna och sätt ett brett bälte i midjan. Sätt en hatt eller ett hårband med rosett i håret. Loafers passar bra på fötterna.
  • 50-tal – Släng på dig ett enfärgat lakan och sätt ett bälte i midjan. Fäst lite myggnät under lakanet som kjoltyll.
  • Skräck – Måla dig själv med vattenfärg och köp ett par plasthorn och en eldgaffel. Alternativt pudra dig själv i ansiktet med mjöl och riv sönder de svarta plagg du äger.

Tycker man inte att man hittar något bra i sin egen garderob men inte heller har råd att köpa något, finns alltid möjligheten att hyra en kostym för kvällen. De flesta städer har någon form av uthyrning och i Sundsvall finns bland annat Kulthyrmagazinet. Läs mer.