Det tips som de flesta nog ger när det kommer till att köpa en present till ett barn är att köpa en leksak. Men leksakerna kan faktiskt innehålla farliga och skadliga ämnen. Därför är det verkligen dags att byta ut leksakerna mot något annat.

5628014-dolls-on-flea-market

När man ska köpa en present till barn, vare sig det handlar om en doppresent, en födelsedagspresent eller en julklapp, tänker nog de flesta på att köpa någon form av leksak. De flesta barn gillar ju leksaker och köper man en leksak kan det helt enkelt inte bli fel. Men de senaste åren har det rapporterats flitigt i medierna om att många leksaker som säljs i Sverige faktiskt är giftiga och innehåller ämnen som kan vara skadliga för barnen. Det ska framförallt vara plastleksaker som är farliga och speciellt leksaker av mjukgjord PVC-plast.

Innehöll höga halter av gift

På metro.se kan man exempelvis läsa om att man i Göteborg kunde köpa en docka med 40 procent ftalaten DEHP när den tillåtna mängden ligger på 0,1 procent. Detta fick man fram vid ett stickprovstest av en mängd olika leksaker som gick att köpa i butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den butik som sålde dockan har nu turligt nog tagit bort den ur sitt sortiment men det finns fortfarande en dålig kunskap bland leksakshandlarna om vad som gäller när det kommer till leksaker och gift. Även om det i mångt och mycket handlar om att butikerna som säljer leksakerna måste ha koll, gäller det även att man som konsument har kunskaperna.

Andra roliga presenter

Om man vill undvika att ge bort en present till ett barn som potentiellt kan vara giftig, bör man alltså hålla sig undan från leksaker. Men om man inte får köpa leksaker, vad ska man då köpa till barnen? Det finns självklart en uppsjö av saker som man kan byta ut leksaken med och här kommer några exempel:

  • Ge bort en kurs i målning, teater, ridning, dans eller vad nu barnet kan tänkas vara intresserad av.
  • Öppna ett sparkonto och ge barnet det kontot i present. När barnet sedan blir 18 år kan det använda pengarna som en present i form av ett första boende till exempel.
  • Ge ett årskort till ett nöjesfält, museum eller lekland.
  • Skaffa ett fadderbarn till barnet och låt barnet följa med under hela uppväxten med brev och bilder.