Att anordna kalas är kul för både barn och vuxna, men att städa bort det är ofta inte lika roligt. För att slippa disk och stökiga rum efteråt finns det tips du kan tänka på som minimerar städningen och gör kalaset till ett rent nöje. Och för att göra snacks och mat lite roligare finns det coola maskiner att hyra.

Att hålla ett unikt kalas för barnen har blivit lite av en trend på sistone. Det ska gärna följa ett specifikt tema, ha häftiga maskiner som till exempel gör glass eller sockervadd och vara fyllt av lekar och aktiviteter. Det kräver noggrann planering, en del kostnader och utrustning som gör det enkelt att städa upp efteråt. Men det behöver inte innebära att du använder halva hushållskassan. Du kan hyra sockervaddsmaskin hos Bergamunken, köpa engångsservis och använda rejält av din egen fantasi för att inte spendera en förmögenhet på barnkalaset.

Så minskar du städandet efter kalaset

Det brukar ta tid att styra upp ett barnkalas och när du väl har allt på plats brukar det se fantastiskt ut. Men lika fort blir det också stökigt. Barn springer och stöter emot allt möjligt så ett tips om du inte vill hyra en dyr lokal är att hålla kalaset utomhus. Då minskar du risken för vaser som går i kras och spill på mattan eller golvet. Om det är sommar och du har trädgård kan du anordna kalaset där, annars kan du kanske gå ihop med några andra föräldrar och ordna kalaset i någon av deras trädgårdar. Är det höst eller vinter; ha kalaset i ett uterum eller städa upp i garaget och dekorera på ett annorlunda sätt.

För att slippa så mycket av disken så bör du köpa in engångsglas och engångstallrikar. Dessa slänger du bara efteråt så slipper du stå och diska i timmar.

Servera mat och dryck enklare

Många barn har svårt att sitta stilla och dukar du vid ett stort bord där du vill få alla att sitta stilla och äta, kan det bli svårt. Här följer istället några alternativ till ett enda matbord med stolar.

  • Ställ ett bord med plockmat som alla får ta av
  • Duka på golvet med sittkuddar så kan alla sätta sig var de vill
  • Dela upp er i grupper. När vissa äter leker de andra och så vidare