En vanlig fråga om presenter är, tro det eller ej, vad man inte får ge bort – och som tur är har etikettexperten Magdalena Ribbing svar på detta i sin etikettskola.

Rött paketAtt tipsa om vad man kan ge bort i present till någon är enkelt. Tidigare har vi till exempel tipsat om såväl doppresenter som hur du enkelt går till väga för att skapa egna presenter med enkla medel. Vad vi dock inte tipsat om i presentväg är vad du absolut inte ska ge bort till någon i present, men det tänkte vi med hjälp av goda råd hämtat från ”Ribbings etikettskola” på Dagens Nyheters webb-tv tipsa om idag – för som vi sedan tidigare vet är ju huvudregeln att det är mottagaren som ska bli glad av presenten, och inte personen som ger bort den vilket gör det extra viktigt att ha koll på vad du absolut inte ska ge någon i present. Och en vanlig fråga som dyker upp till följd av detta är om man får ge bort vad som helst, och nej det får man faktiskt inte.

Du får inte ge bort…

När det kommer till vad du inte får ge bort till någon är en bra förhållningsregel att inte ge bort något som är till besvär för mottagaren. Och vad inbegriper detta då? En självklar sak är förstås levande djur som mottagaren måste ta hand om och som kommer kosta denne pengar, men något som man heller inte får ge – konstigt nog kanske – är exempelvis blommor med märkliga skötselregler. Dock förutsatt att mottagaren själv inte specifikt önskar sig den där hundvalpen, hamstern eller vandrande pinnen förstås. Likaså ska man heller inte ge bort något som kanske kan ge fel associationer eller vara pinsamt att ta emot för mottagaren, enligt Ribbing. Som exempel på detta tar hon bland annat upp saker såsom utmanande underkläder och andra intima presenter som inte bör öppnas på exempelvis en släktträff med morföräldrarna sittandes i soffan. Vad man däremot får ge bort är presenter som skulle kunna anses som tråkiga såsom ett lexikon till en student eller en grytvante till en person som gillar att laga mat!

Lär känna Magdalena Ribbing: