När det har blivit tillskott i familjen så är det oftast full fart med alla planeringar. Det ska styras och ställas – inte minst inför dopet. Ett dop innehåller många viktiga moment samt en noggrann planering. Det är samtidigt en fin, kristen tradition som många fortfarande väljer att gå igenom.

När dopet börjar närma sig, vilket brukar vara när barnet är ca 3-5 månader kan det bli stressfyllt för familjen. Men att planera det kan också vara mycket trevligt. Här ska du få lite tips och råd inför ceremonin, presenter till faddrar och hur dina gäster bör bli bemötta.

Inför dopet

Det ser olika ut i landet om hur vanligt det är med dop, läs mer. Första steget är vanligtvis att skicka ut inbjudningar som gärna får ha en personlig prägel och ett sött budskap. Dessa bör sändas ut i god tid så att folk har gott om tid på sig att svara och planera. Man kan beställa tryckta inbjudningar men många tycker även om att skapa dem själva.

Valet av dopklänning är också mycket viktigt. Pojkar och flickor brukar ha samma klänning och färg, d.v.s. vit långklänning med ett vackert sidenband i en fin färg. Många väljer en klänning som gått i arv medans andra köper en ny.

Presenter

Man ska inte glömma bort presenter till barnets faddrar. Detta är nämligen en gåva till faddern som minne av dopet och det kan vara något så enkelt som ett smycke eller något litet som symboliserar fadderns och barnets band till varandra. När vi ändå är inne på presenter, kan det vara trevligt att också ha ett presentbord där gästerna kan titta på alla gåvor.

Viktiga moment

Bland de allra viktigaste momenten hör att välja rätt kyrka eller den plats där dopet ska äga rum. Man måste inte hålla till i en kyrka även om de flesta faktiskt väljer detta alternativ. Ett tips är att boka en kyrka där man känner en samhörighet eller har en anknytning till. Det är dessutom kostnadsfritt att ha ett dop i en kyrka. Anpassa gudstjänsten efter personlig stil och inkludera saker som:

• Psalmer
• Egenskrivna dikter
• Ceremoni vid dopfunten
Låt gärna andra barn som syskon vara med och planera dopet samt ha en aktiv roll under ceremonin. Denna fest ska ju fokusera på barn och det blir ofta roligare om de står i fokus.