Ett akvarium hemma är både fint att se på och ett bra sätt att börja med husdjur till barnen, särskilt om någon är allergisk mot pälsdjur. Liksom alla andra djur och levande organismer kräver det lilla ekosystemet i akvariet rätt förutsättningar för att djur- och växtlivet ska må bra. Så se till att fylla det med rätt växtlighet – och akvarieinredning är dessutom perfekt att ge som present till barnen, speciellt tillsammans med några nya fiskar!

Har du redan ett akvarium och kan grunderna om skötsel och hur akvariet fungerar, så kan det bara roligt att ta nästa steg och förnya akvariet genom att lägga till ny inredning och kanske en eller flera nya fiskar, räkor eller snäckor. Det blir som en present både till dig, barnen och till fiskarna som lever och frodas i ditt akvarium.

Köp akvarieinredning på nätet

För att dina husdjur i akvariet ska trivas behövs växter och föremål att gömma sig i, för att bäst efterlikna djurens naturliga miljö. Det behöver dock inte bara vara riktiga grenar och växter i akvariet. Idag finns ett stort utbud av akvarieinredning på nätet där du kan köpa vackra och naturtrogna plastväxter, grenar eller kanske en räkgrotta om du har några räkor som hjälper till att rengöra akvariet. Det finns oftast ett mycket större utbud av inredning på nätet än i den fysiska djuraffären och till bättre priser som du kan jämföra hemma i lugn och ro. Vilket i sin tur bli perfekt present både till akvariets ägare och till fiskarna som lever här!

Tips att tänka på när du väljer nya fiskar

När du ska välja en eller flera nya fiskar till akvariet behöver du följa djurskyddet så att de mår bra. Det behöver vara rätt temperatur för fiskarna i akvariet så köp fiskar som tål samma temperatur som de fiskar du redan har. Titta också på hur stort akvarium, dvs vattenvolym, som krävs för den fisk du tänkt köpa. En clownfisk vill många ha men den är svårskött, så välj hellre mer robusta fiskar om du är

ovan. Fråga också i djuraffären om de nya fiskarna trivs med de du redan har så att de inte jagar eller äter upp varandra. Vissa fiskar trivs bäst ensamma.

När du får hem fiskarna i en påse med vatten ska du först låta påsen ligga stängd en stund i akvariet för att få rätt temperatur i påsens vatten. Därefter öppnar du påsen, fortfarande med vattnet från affären kvar, och fyller på med lite vatten från hemakvariet, i flera omgångar så att de nya fiskarna får vänja sig. Till sist kan du tömma påsarna helt, efter ca 20-30 minuter när fiskarna har fått ett försiktigt miljöombyte till sitt nya hem.