Spikmattor och matklassar till sexboken “50 nyanser av honom”. Eller? Årets julklapp är något vi alla går och klurar på vad det ska bli och hoppas vi lyckas pricka in rätt.

December –shoppingens shoppingmånad. Månaderna då köerna är långa och ivern är stor. Att utnämna en produkt till årets julklapp är både kul och beskriver samtiden. Sedan 1988 har denna julklappsutnämning pågått och fått oss alla att vilja ta reda på vad det är och slå vad, både med vänner och på spelsajter.

Julklapparna genom historien

Den första julklappen är kanske inte så svår att ana: bakmaskinen. En maskin som nu lyser med sin frånvaro men som vi kan se tillbaka på och känna doften av nybakade kanelbullar. Efter bakmaskinen kom videokameran följt av Woken. Om man studerar vad som blivit utnämnt till årets julklappar på senare år år kan vi även få en förståelse för vad det är för samhälle vi lever i: Det urbana, tidspressade och krävande. Vad nästa julklapp ska bli borde man lätt kunna lita ut genom att höja blicken och se ut över samhället.

  • 2011 – Matkassen
  • 2010 – Surfplattan
  • 2009 – Spikmattan
  • 2008 – Upplevelse
  • 2007 – GPS-mottagaren
  • 2006 – ljudboken
  • 2005 – Ett pokerset
  • 2004 – Platt-tv

Det är Experterna på Handelns utredningsinstut man ska flörta med om man vill få en glimt av vad som har bäst chans att vinna om man har tänkt sig att betta på vinnaren. Men det är även många sidor som har egna vadslagningar och stolpat upp sina egna alternativ. För ett lättare tidsfördriv om du befinner dig bakom datorn kan det vara kul att kryssa i och se hur bra du känner av din samtid. Lycka till!

Betting om julklappen

Överallt: i hemmen och på både små och stora spelsajter går vadslagningen på högvarv. På betson, Sveriges stora spelsajt, visar oddsen att det är sexboken ”50 nyanser av honom” som kommer kamma hem priset och spurta ännu mer i försäljningsexemplar. Att betta på årets julvärd är även andra bett du kan ägna dig åt. Inga bett är för stora eller för små får att få din puls att öka.