Att ge bort pengar i studentpresent har vi tidigare listat som den absolut bästa presenten att ge bort vid dessa tillfällen, men vad är då den sämsta presenten att ge bort? En trisslott är sämst såklart, detta eftersom höga vinster ofta leder till stora bråk mellan givare och mottagare – därför är juristernas bästa råd att skriva sitt namn på lotten för att undvika långdragna rättsprocesser.

triss skrapar vinstDrömmen om att vinna en stor jackpott eller skrapa fram tre lika höga belopp på en trisslott är stark för många, men det absolut sämsta man kan göra är att ge bort en lott i present till någon annan. Detta eftersom eventuella vinster på bortgivna eller samköpta lotter mer än ofta leder till bråk och utdragna rättsprocesser för att reda ut hos vilken person som vinstbeloppet hör hemma. Ett fall av detta som uppmärksammats mycket i media var mellan en mor och dotter där man tvistade om vem som skulle få pengar från lotten eller inte. Till saken hör att mamman vunnit på lotten, men det var dottern som skrapade fram vinstsumman om 10 000 kronor i månaden i 25 år i nyhetsmorgons soffa och därför ville hon ha del av vinsten. Inte mer än rättvist kan tyckas, men detta slutade i en utdragen process som kommit att kallas ”Trisslottstvisten”. För att undvika denna typ av bråk har nu jurister yttrat sig till SVT i hur man på bästa vis bör gå tillväga när ett ombud kommer till morgonsoffan för att skrapa åt någon annan: skriv ditt namn på vinstlotten innan den skickas till Lotteriinspektionens och innan ni skrapar en gemensamt köpt lott bör man skriva avtal som reglerar eventuella vinster på lotten.

Men det absolut enklaste sättet att undvika denna typ av bråk: köp aldrig lotter till någon annan i present och köp aldrig lotter tillsammans – då undviker ni bråk om vem pengarna tillhör.